Мейсън Грийнууд – новото тийн чудо от школата на Манчестър Юнайтед*


13 август 2000 г. Стадион „Уембли“. Едно 10-годишно момче гледа финала за Къмюнити Шийлд между Манчестър Юнайтед и Челси заедно с баща си и чичо си. Неговият любим отбор – „червените дяволи“, губят с 0:2, но това не го спира да мечтае един ден той да е на терена с екипа на Юнайтед. И да вкарва голове не къде да е, а на „Олд Трафорд“ пред „Стретфорд Енд“ – частта от трибуните с най-верните привърженици на тима.

19 септември 2019 г. Манчестър Юнайтед приема Астана в мач от груповата фаза на Лига Европа. Момчето също е там. Но то вече е на 17. И не е в публиката, а в стартовата единадесеторка. И не само започва мача, но и вкарва единственото попадение в мача. Срещу „Стретфорд Енд“.

Mason Greenwood

Снимката е свалена от Фейсбук страницата на Мейнсън Грийнууд.

На 12 март 2020, макар и пред празни трибуни, Мейсън Грийнууд вкара невероятен гол в Лига Европа и вече има 12 попадения за първия отбор на Манчестър Юнайтед.

„Всичко се случи много бързо, ако трябва да бъда честен. Забелязаха ме, когато бях на 6 или 7. От Юнайтед ме гледаха в един мач, в които отборът ми губеше с 0:2 преди да вляза аз. После вкарах 10 гола. Просто всеки път, щом хванех топката тичах към вратата и стрелях. Преминах през всички формации на „червените дяволи“, докато стигна до първия отбор. Борих се и работих здраво, за да стигна до тук. Но не съм дори близо до това, което искам да бъда и което искам да постигна, затова трябва да продължавам да работя здраво.“, споделя Мейсън.

По ирония на съдбата, когато Грийнууд попада в школата на Манчестър Юнайтед, негов треньор през първия му сезон е именно Оле Гунар Солскяер – сегашният му мениджър в представителния отбор. 18-годишният нападател е играл за „червените дяволи“ до 7 години, до 14, до 15, до 16 и до 23.

„Винаги бях с по-големите. Тук, в Юнайтед има нещо като мантра: „Ако си достатъчно добър, си достатъчно голям“. Тя ти напомня, че трябва да се трудиш здраво, и когато си готов, ще получиш своя шанс, независимо дали си навършил определени години или не.“

В сградата на академията на Манчестър Юнайтед от стените на дългите коридори те гледат Дейвид Бекъм, Ники Бът, Фил Невил, Дани Уелбек, Райън Гигс, Пол Погба, Маркъс Рашфорд и много други известни футболисти и легенди на клуба, които са продукт на школата на „червените дяволи“.

„В момента, в който отвориш вратата и видиш всички тези футболисти, си казваш „Уау, искам един ден и аз да бъда на тази стена!“. Това виждат всички деца и юноши на клуба. Това виждат и резервите, когато минават по този коридор. Много е вдъхновяващо!“

Усилията, които трябва да положиш, за да бъдеш увековечен на тези стени обаче не са никак малки. Мейсън признава, че още като дете в школата на Юнайтед, е тренирал извънредно почти всеки ден.

„Идвахме още след училище и тренирахме по час, час и половина преди регулярните тренировки. Маркировката по стените на закритите игрища показва какво правихме и на какво се учихме тук. В школата след всяко занимание тренирахме и преки свободни удари. Аз имам няколко гола от статични положения за академията. Ако имам възможност да бия фаул и за представителния отбор, 100% бих се възползвал и бих застанал зад топката.“

Мейсън Грийнууд привлече вниманието към себе си не само с головия си нюх, но и с факта, че играе еднакво добре и с двата крака – изключителна рядкост за нападател. За никого в отбора не е изненада, че Мейсън Грийнууд е единствения футболист на тима, който има слаб крак, оценен с 5 звезди във FIFA 20. Ако исозбщо може да се каже, че той има слаб крак. Един от неговите съотборници в Юнайтед – Люк Шоу, признава, че на първата тренировка на Грийнууд с мъжете, всички били в шок. „Мейсън е абсурд! Чудехме се какво по дяволите прави това момче. Не можахме да разберем цяла тренировка кой му е силният крак. Един път бие пряк свободен с левия, после центрира от корнер с десния. Имам чувството, че бие с който крак му е кеф на момента“. Всъщност, Мейсън има своите предпочитания.

„Като че ли предпочитам да стрелям с левия. Но ако топката ми дойде на десния крак, играя с десния. Иначе за дузпите си има причина. Веднъж в академията играхме със Сити. Дадоха ни дузпа. Дотогава биех все с левия. Пак бих с ляв, но изпуснах. Толкова много ме заболя, че реших повече с левия крак да не бия дузпи. Бях на 13 или 14 години. От тогава бия дузпи с десния.“

Макар да е отличник в завършващия удар и с двата крака, Мейсън Грийнууд е наясно, че качествата на един класен нападател далеч не се изчерпват с това.

Оле много ми помага да се развивам. Той самият е бил изключителен нападател и знае за какво говори. Иска да вкарваме повече елементарни голове. Освен върху всичко останало, винаги работя и върху това щом тупне топката около мен, да се завъртя и да стрелям веднага без да се мотая. Елементът от играта ми, върху който най-много имам да работя към момента, е играта с глава. В школата имах няколко гола с глава, но за първия отбор все още нямам. Ако подобря  това, ще мога да добавя още няколко гола за Юнайтед.

Това ли са амбициите на детето-чудо Мейсън Грийнууд?

Направо не е реално да бъдеш част от първия отбор, и да си в съблекалнята с всички тези страхотни футболисти. Да излизаш от тунела на „Олд Трафорд“ е невероятно. Искам да вкарам колкото се може повече голове за отбора и да оставя отпечатък в Манчестър Юнайтед.”

И докато някои играчи ще се радват на принудителната почивка заради извънредната ситуация в Европа с коронавируса и отложените мачове, Мейсън Грийнууд продължи да впечатлява с уменията си и да ги развива. Било то и пред празни трибуни или на тренировъчното игрище.

 

*Цитатите в статията са от интервюта на Мейсън Грийнууд за клубната телевизия MUTV и клубното списание United Review на Манчестър Юнайтед.

About Stella Neville

If you can dream it, you can do it. So whatever your dream is, get out there and do it!
Публикувано на Разни, футбол. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар